Vill du bygga hemsida men vet inte var du ska börja? Att bygga hemsida själv kan kännas som en skrämmande uppgift, men det behöver det inte vara. Med dagens teknik är det enklare än någonsin att skapa en professionell hemsida.
I den här praktiska guiden visar vi dig steg för steg hur du kan skapa egen hemsida gratis. Om du behöver hjälp så kan vi ta fram en hemsida till fast pris åt dig. Annars är det bara att följa våra enkla steg nedan så har du din webbplats igång på nolltid. Let’s go!
Varför ska jag bygga en hemsida?
Cirka 80% av alla köp som görs börjar med en sökning på Google, vilket är skäl nog att utveckla en hemsida. Utan en hemsida går du miste om möjligheten att sälja produkter eller tjänster till dessa personer.
Dessutom kan en webbplats kan hjälpa dig att stärka ditt varumärke och nå ut med ditt budskap till en bredare publik. En egen hemsida är en riktigt bra marknadsföringskanal helt enkelt.
Är det svårt att göra en egen hemsida?
Det är inte svårt att bygga en hemsida. Det finns idag många plattformar som gör det enkelt och okomplicerat att skapa en hemsida. Dessutom finns det många guider och tips på nätet som kan hjälpa dig att bygga en webbplats från grunden.
Tar det lång tid att bygga en hemsida?
Det finns inget entydigt svar på hur lång tid det tar att bygga en hemsida, eftersom det beror på hur stor och komplex den är samt hur erfaren utvecklaren är. En enkel hemsida kan byggas på några timmar, medan en mer komplex hemsida kan ta veckor eller till och med månader att bygga.
Behöver jag kunna programmering?
Nej, du behöver inte veta hur man kodar för att bygga en hemsida. Du kan använda en hemsidesplattform som är framtagen för personer som inte kan programmera. Dessa kräver inga förkunskaper och är lätta att använda.
Bygg en egen hemsida i 7 enkla steg
Kom igång med att bygga din hemsida genom att följa vår guide nedan går vi igenom hur du gör steg för steg.
Steg 1: Välj en plattform för hemsidan (CMS)
När du ska bygga en ny hemsida är det första steget att välja en hemsidesplattform, ett så kallat Content Management System (CMS). Ett CMS är en programvara som hjälper dig att skapa, redigera, publicera och hantera innehållet på din hemsida. Det finns många olika plattformar att välja mellan, så hur vet du vilken som är rätt för dig?
Saker att tänka på när du ska välja CMS:
- Användarvänlighet. Plattformen ska vara lätt att använda, speciellt om du inte är teknikkunnig.
- Funktionalitet. Den måste ha rätt funktionalitet. Ska du till exempel sälja produkter online behöver plattformen ha stöd för e-handel.
- Kostnad. Vissa plattformar är gratis medan andra har en abonnemangskostnad.
- Support. Det uppstår ofta frågor när du bygger din hemsida. Välj en plattform där du kan få hjälp med support på olika sätt.
- Skalbarhet. Välj en plattform som är skalbar så att du slipper byta om din hemsida växer och dina behov förändras.
WordPress
WordPress är ett publiceringsverktyg (CMS) med öppen källkod. Det är med stor marginal världens mest använda verktyg för att bygga webbplatser och bloggar. Drygt 43% av alla hemsidor är byggda med WordPress.
Med hjälp av gratis tilläggsmoduler, så kallade plugins, så kan du bygga ut hemsidan med i stort sett all funktionalitet du kan tänka dig. WordPress dominerar inte bara bland bloggare utan har även vuxit sig starka inom e-handel och andra segment, tack vare plugins som WooCommerce.
Wix
En annan populär plattform för hemsidor är Wix som är en drag-and-drop-plattform som gör det enkelt att skapa en webbplats. Du kan välja mellan en mängd olika mallar och designer för att skapa en hemsida som är passar ditt företag.
Det finns en gratisversion av Wix, men den är begränsad. Vill du till exempel använda ditt egen domännamn (självklart) så behöver du ett premiumabonnemang. Du fria versionen innehåller dessutom annonser. Räkna därför med en månadskostnad om du väljer Wix.
Joomla
Joomla är ett innehållshanteringssystem (CMS) som används över hela världen för att driva allt från enkla webbplatser till större webblösningar. Cirka två miljoner webbplatser drivs idag av Joomla som är en programvara med fri och öppen källkod under GNU General Public License.
Joomla är gratis att använda men är svårare att hantera än WordPress och erbjuder inte lika stor flexibilitet. Om du har mer teknisk erfarenhet kan det vara värt att kika närmare på plattformen för att se om den passar dig.
Squarespace
Squarespace är en användarvänlig plattform för att bygga hemsidor och e-butiker. Med Squarespace kan du skapa en hemsida enkelt utan att behöva kunna dig kodning.
Plattformen kännetecknas av sina snygga och stilrena mallar. Tack vare drag-and-drop funktionalitet går det smidigt att designa hemsidan. För att använda Squarespace måste du betala en relativt hög månadsavgift, då ingår dock hosting.
Plattformen är SEO-vänlig och trevlig att arbeta med, men den är betydligt mindre flexibel än WordPress och utbudet av mallar i inte i närheten av lika stort.
I vilken plattform ska jag bygga hemsidan?
Det finns många bra alternativ att välja på när det kommer till plattform för att bygga hemsida. Vilken som passar bäst för dig beror på dina behov och önskemål.
Vi på Evo Digital är specialister på WordPress och har valt att arbeta uteslutande i den plattformen. När man väger in alla faktorer som att den är marknadsledande, gratis, flexibel och skalbar så tycker vi att det är marknadens bästa plattform för hemsidor och e-handel.
Vår rekommendation är därför att du väljer WordPress när du ska bygga din nya hemsida om du inte har specifika önskemål som någon av de andra CMS-systemen löser bättre.
Steg 2: Välj webbhotell för hemsidan
Nästa steg är att välja ett webbhotell (hosting). Att ha ett bra webbhotell är viktigt eftersom det påverkar upplevelsen både för dig som kund och för besökarna på din hemsida. Bygger du en affärskritisk hemsida bör du satsa på ett bättre webbhotell, men om du skapar en hemsida för hobbyverksamhet kan det räcka med en enklare lösning.
Att välja leverantör kan vara en svårt eftersom det finns många webbhotell att välja mellan och det kan vara svårt att förstå skillnaderna.
Först och främst bör du se till att det webbhotell du väljer erbjuder den typ av lösning som du behöver. Om du till exempel har valt WordPress som hemsidesplattform så bör du välja ett webbhotell som har stöd för detta. De flesta webbhotell erbjuder idag en funktion som gör att du kan installera WordPress med ett klick.
Jämför de olika paketen och se vad som ingår. Är det gratis att skapa e-postadresser i abonnemanget? Hur mycket serverminne och kapacitet följer med?
Läs gärna recensioner av de olika webbhotellen för att se vad andra tycker. Notera extra noga vad andra säger om supporten eftersom det är en viktig del vid val av webbhotell.
Prisindikation
Ett webbhotell kostar mellan 60 kr – 200 kr i månaden.
Steg 3: Köp ett bra domännamn
När du har valt webbhotell är det dags att köpa ett bra domännamn. Det kan du göra enkelt via de flesta webbhotell och kostnaden är låg.
När du ska välja ett domännamn för din webbplats finns det några saker du bör tänka på. Ett bra domännamn ska vara lätt att komma ihåg, lätt att stava och relevant för ditt varumärke eller företag.
Här är några tips för att välja ett bra domännamn
- Håll det kort och koncist. Ett kortare domännamn är lättare att komma ihåg och lättare att skriva.
- Gör det lätt att stava till. Undvik att använda ord som är svåra att stava eller som enkelt kan förväxlas med andra ord.
- Var relevant. Välj ett domännamn som är relevant för ditt varumärke eller din verksamhet.
- Använd nyckelord. Använd nyckelord som beskriver din verksamhet eller webbplats i ditt domännamn om möjligt.
- Använd endast bokstäver. Undvik att använda siffror eller tecken i ditt domännamn.
Prisindikation
Avgiften för ett domännamn är ca 150 kr om året.
Skapa en e-postadress med ditt nya domännamn
När du har köpt din domän bör du skapa en eller flera e-postadresser med samma domän som din hemsida.
Genom att använda din hemsidesdomän istället för en separat adress från till exempel Gmail ger du ett professionellt intryck och håller ihop varumärket.
Du kan skapa en personlig e-postadress som dittnamn@dinnyadomän.se samt företagsrelaterade adresser som info@dinnyadomän.se och support@dinnyadomän.se.
De flesta webbhotell erbjuder någon form av webbmail där du kan logga in för att läsa och skicka e-post. Har du redan ett favoritprogram för e-post på din Mac eller PC kan du fortsätta använda den genom att koppla din nya e-postadress dit.
Steg 4: Bestäm vilken funktionalitet och information du behöver
Det är frestande att kasta sig igång och börja bygga sin nya hemsida, men innan du gör det rekommenderar vi att du funderar igenom vilken information och funktionalitet som behövs.
Denna information ligger nämligen till grund för hur webbplatsens struktur ska se ut. En tydlig förståelse för vad som krävs av webbplatsen gör dessutom att utvecklingsprocessen blir mer effektiv vilket gör att du sparar tid.
Fastställ syftet med din hemsida
Det är bra att specificera syftet hemsidan innan man börjar utveckla den, eftersom det påverkar vilka funktioner och egenskaper den ska ha.
Om hemsidans syfte till exempel är att sälja produkter behöver den ha funktioner för e-handel som en kundvagn och kassafunktion med onlinebetalningar.
Bygger du hemsidan med det huvudsakliga syftet att tillhandahålla information kanske den behöver en avancerad sökfunktion och dokumenthantering. Genom att fastställa en tydligt syfte med din hemsida innan du börjar utvecklingsarbetet ökar du chanserna att den skapar ett värde för besökarna.
Utgå från målgruppens behov
Utgångspunkten när du är igång med att skapa hemsida bör vara besökarnas behov. Vilken typ av innehåll förväntar sig din målgrupp att hitta på hemsidan och vad behöver de kunna göra?
När du vet hur målgruppens behov ser ut kan du bestämma vilken typ av innehåll och interaktivitet som behöver finnas på hemsidan. Det kan vara texter, bilder, videos, formulär och mycket annat.
En hemsida som är anpassad för din målgrupp underlättar för besökarna att hitta vad de söker och förstå hur de ska ta nästa steg. Resultatet blir nöjdare kunder och ökad försäljning för företaget.
Bestäm hemsidans struktur
När din behovsanalys är klar kan det vara bra att göra en specifikation över hur strukturen ska se ut på hemsidan. Det behöver inte vara någonting avancerat och formen spelar ingen roll. Du kan använda papper och penna, ett program för anteckningar på datorn eller en webbtjänst med funktionalitet för detta.
En webbplatskarta eller site map hjälper dig att fastställa hierarkin på sidorna och förhållandena mellan dem. På så sätt kan du se till att webbplatsen är lätt att navigera och att användarna snabbt och enkelt kan hitta den information de söker.
Steg 5: Bygg hemsidan
Nu har du kämpat hårt med allt förarbete och det är äntligen dags att börja bygga hemsidan.
Välj en designmall
I stort sett alla verktyg för att bygga hemsidor är idag mallbaserade. Det innebär att du väljer bland färdiga mallar och gör justeringar utifrån denna. Beroende på vilken plattform du har valt utbudet att se olika ut.
För WordPress finns det tusentals mallar (teman) att välja på, där vissa är gratis och andra kostar pengar. Kostnaden för att köpa ett tema brukar vara relativt låg och fördelen är då att support som är relaterat till mallen brukar ingå. Du hittar ett stort utbud av mallar på Themeforest.
Välj typsnitt & färger till din egen hemsida
Typsnittet du väljer för din hemsida säger mycket om ditt varumärke. Det kan förmedla en känsla av professionalism, pålitlighet eller kreativitet. Fel typsnitt kan få negativa effekter, så ta dig tid att välja ett typsnitt som återspeglar tonen i ditt varumärke.
Att anpassa färgerna så att de passar ditt företags profil brukar vara enkelt i dessa plattformar.
Hitta gratisbilder & videos till hemsidan
Att välja rätt bilder för till sin hemsida är viktigt. Bilderna är en av de första sakerna som besökarna lägger märke till och de kan spela en stor roll för att ge ett bra första intryck.
Dessutom kan de bilder och videor du väljer hjälpa till att kommunicera vad din webbplats handlar om och hjälpa besökarna att förstå ditt varumärke och vad du har att erbjuda. Snygga bilder bidrar även till att göra din webbplats mer visuellt tilltalande och engagerande, vilket kan göra att besökarna stannar kvar längre.
Några sajter som erbjuder gratis foton och videos är Unsplash, Pixabay och Pexels. Tänk på att alltid läsa licenserna noga och säkerställa att hur bilderna får användas innan du lägger upp dem på din hemsida.
Steg 6: SEO-optimera din nya hemsida
Vad hjälper det att skapa en snygg hemsida och ingen hittar till den? Här kommer SEO in i bilden för att hjälpa dig driva trafik från Google. Sökmotoroptimering är en konst i sig och ingenting vi kommer att gå igenom i detalj i denna artikel. Vill du lära dig mer om hur du kan få en bättre ranking i sökmotorerna rekommenderar vi vår nybörjarguide för SEO (2022).
SEO i WordPress
WordPress är en SEO-vänlig plattform och det finns ett flertal olika plugins att välja på som gör det enkelt för nybörjare att SEO-optimera innehållet.
De två mest populära verktygen är Yoast SEO och RankMath. Båda finns i gratisversioner som du kommer långt på. Vill du ha ytterligare funktionalitet så finns det premiumversioner att köpa.
Steg 7: Skydda din hemsida från attacker
Antalet attacker online från hackare och andra har ökat dramatiskt på senare år. Cirka 30.000 sajter blir hackade varje dag runt om i världen. Som tur är finns det några saker du kan göra för att minska riskerna att du blir drabbad.
SSL
SSL står för Secure Sockets Layer och är 2022 standard för de flesta hemsidor. Det är viktigt att ha ett SSL-certifikat eftersom det krypterar data så att endast den avsedda mottagaren kan läsa dem. Det hjälper till att skydda användardata, inklusive lösenord, kreditkortsnummer och annan känslig information. Att inte ha ett SSL-certifikat kan också ge negativa effekter för SEO.
Du ser om en hemsida har SSL installerat genom att titta i adressfältet i din webbläsare. Om det står https:// innan domännamnet och du ser ett lås bredvid så har webbplatsen ett giltigt SSL-certifikat.
Brandvägg
En brandvägg (FireWall) är ett system som hjälper till att skydda din webbplats från obehörig åtkomst. Genom att blockera vissa typer av trafik kan den förhindra att hackare får tillgång till din webbplats och stjäla information.
Det finns flera plugins till WordPress som hjälper till att skydda mot obehörig trafik, en av de mest populära är WordFence.
Lösenord
Att använda ett starkt lösenord är en enkel men otroligt effektiv åtgärd för att skydda din hemsida. Starka lösenord består av en kombination av stora och små bokstäver, siffror och specialsymboler. De bör vara minst 12 tecken långa, även om vi rekommenderar att du väljer ett ännu längre.
Fyra snabba tips när du ska bygga webbsida
Håll det enkelt
Det är lätt att dras med av alla möjligheter och häftiga funktioner som finns tillgängliga. Vi rekommenderar att du håller det enkelt. En komplex webbplats med för många element och funktioner kan vara svår att navigera. En enkel sida laddar snabbare och är dessutom lättare att underhålla.
Mobilanpassa hemsidan
En responsiv hemsida som fungerar bra på alla enheter är ett måste år 2022. Faktum är att fler människor använder mobila enheter för att surfa än stationära datorer. Detta innebär att om din webbplats inte är mobilanpassad kommer du sannolikt att missa många potentiella kunder.
Google Analytics
Google Analytics är en kostnadsfritt verktyg som ger webbplatsägare detaljerad statistik om trafiken på deras webbplats. Denna information kan användas för att förbättra hemsidans design och användarupplevelse samt för att mäta effektiviteten i marknadsföringskampanjer. Installera Google Analytics redan från start så att du kan börja samla in data.
Backup
Utan en backup av din hemsida så riskerar du att förlora allt ditt hårda arbete med att bygga hemsidan om det skulle ske något. Se därför till att alltid ha en aktuell säkerhetskopia så att du kan återställa hemsidan om det skulle ske något. Du kan göra dagliga backuper antingen via ditt webbhotell eller direkt i WordPress.
Vanliga frågor om att bygga hemsida
Slutsatser: Så bygger du din egen hemsida 2024
Att bygga en egen hemsida oavsett om det är en blogg eller e-handel behöver inte vara komplicerat. Det finns många alternativ på system för nybörjare som inte kräver några kunskaper inom programmering. Flera av dessa tillåter dig bygga hemsida gratis.
Din hemsida kommer att ge bäst resultat om den är anpassad efter dina användare och din målgrupp. Det krävs därför att du planerar ordentligt och investerar den tid som krävs. Om du föredrar att fokusera på kärnverksamheten i ditt företag och inte bygga din hemsida själv kan du anlita oss på Evo Digital eller någon annan webbyrå. Vi erbjuder hemsidor till fast pris.
Vi hoppas att denna guide till att skapa gratis hemsida har varit värdefull och önskar dig lycka till med ditt nästa hemsidesprojekt.